Paardenosteopaten.be

Dry Needling bij paarden

Jouw paard, jouw topatleet!

Om topatleet te worden en te blijven, dienen zowel paard als ruiter in harmonie te zijn met elkaar.

De paarden kunnen bij Benjamin als Sofie terecht. De ruiters kunnen door Sofie verder geholpen worden in de humane praktijk.

Maak hier je afspraak

Dry needling is een snelle en efficiënte behandelmethode bij spier- gerelateerde klachten. Het maakt een osteopatische behandeling nog effectiever. Bij dry needling worden bepaalde spieren, die verantwoordelijk zijn voor de klachten, met een fijn naaldje aangeprikt. Dit zorgt voor een langdurige en snelle ontspanning van die spieren.


Dry needling of ‘droge naalden’ is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij dry needling is het enkel de bedoeling om triggerpoints in bepaalde spieren te relaxeren. Bij acupunctuur is het effect eerder energetisch. Er worden bovendien nooit vloeistoffen in de spier gebracht, vandaar ‘droge naalden’.


Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een klein verkrampt deeltje van een spier dat bij lichte druk al een pijnreactie geeft. Die triggerpoints kunnen naast pijn ook stijfheid en bewegingsbeperking geven. Ze worden ook wel eens spierknopen/spierknobbels genoemd.

Je kan de spier zien als een elastiekje die over zijn gehele lengte een bepaalde spanning/rek heeft, een triggerpoint zou hier dan een knoop in het elastiekje zijn waardoor deze in 2keer rekt. Namelijk van het uiteinde naar de knoop en van de knoop naar het andere uiteinde toe waardoor het elastiekje dus veel korter en beperkter is geworden in zijn beweeglijkheid. Logisch dus dat sommige oefeningen die vroeger wel goed gingen plots heel erg moeilijk worden voor uw paard.











Hoe ontstaat een triggerpoint?

Triggerpoints kunnen ontstaan in allerlei situaties waarin spieren op een verkeerde manier worden gebuikt. Vaak is de oorzaak overbelasting, stress of een slechte houding, maar ook een val of ongeluk, te weinig beweging of slechte voeding kunnen leiden tot het ontstaan.


Wat doet het naaldje dan?

Het inbrengen van het naaldje is voor het paard niet gevoelig. Als het triggerpoint door middel van een speciale techniek aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dit geeft een soort kramp gevoel en men kan een twitch (samentrekken van de spier) zien. Daarna ontspant de spier zich vrijwel meteen.


Waarom dry needling in combinatie met osteopathie?

Osteopathie werkt vooral op het mechanische gedeelte van de klacht (de gewrichten losmaken). Dry needling is hierbij de perfecte aanvulling, want hier wordt gewerkt op het musculaire niveau (de spieren met betrekking tot de gewrichten losmaken). Door deze combinatie is het effect van de behandeling groter en het resultaat sneller waar te nemen.


Dry needling bij mensen versus Dry needling bij paarden?

Bij mensen wordt Dry needling vaak als pijnlijk en onaangenaam ervaren. Bij paarden heeft deze behandeling een heel ander effect. Ze gaan er zelfs meestal heel ontspannen en relaxt bij staan. Ze weten immers niet dat ze met een naald geprikt worden wat bij mensen meestal een heel beangstigende gedachte is. Het wegnemen van spierspanning geeft dan een “bevrijd” gevoel.